top of page
Kötélápolás

Kötélápolás


Az alábbi ápolási utasítások betartásával meghosszabbíthatja kötele élettartamát, és sokáig élvezheti elsőrangú tulajdonságait.

 

Tárolás
A kötelet tiszta és száraz helyen kell tartani. Hosszabb tárolás esetén javasoljuk, hogy a kötelet tárolás előtt mossa le friss vízben, mert a só és a szennyeződés lerövidíti az élettartamát. Kerülje továbbá a közvetlen érintkezést a napfénnyel és a szélsőséges hőmérsékletekkel (lásd "Magas hőmérsékletek"). Ne húzza a kötelet durva felületeken vagy piszkos talajon, mert a szennyeződés behatolhat a szálak közé, és kopásos károkat okozhat.

 

Kötél feltekerése

A 3 pászmás kötél megsérülhet, ha nem megfelelően tekeri le a dobról. Ügyeljen arra, hogy ezt mindig tartsa szem előtt, és figyeljen az esetleges törésekre, amelyek szétnyithatják a 3 pászmát és károsíthatják a kötelet.

Amikor fonott kötelet teker le a dobról, ügyeljen arra, hogy az akadálytalanul fusson a központi tengelyen, hogy elkerülje a csavarodást és a csomósodást. A legjobb futási tulajdonságok elérése, valamint a csavarodás elkerülése érdekében ajánlatos a fonott köteleket nyolcas alakban feltekerni ha nincs használatban.

 

Vegyszerek

A vegyszerekkel való érintkezés nagymértékben csökkentheti a kötélrost szilárdságát, ezenkívül a kötél nem engedélyezett termékekkel való impregnálása megváltoztathatja a kötél tulajdonságait. Ezért azt javasoljuk, hogy ne használjon hagyományos oldószereket vagy tisztítószereket, és inkább forduljon Robline® forgalmazójához.

 

Magas hőmérsékletek

Általános szabályként kerülni kell a helyi hőforrásokkal való érintkezést. Jelen helyzetben magas hőmérsékletről 40 °C feletti beszélünk, mivel átmenetileg vagy tartósan megváltoztathatja a kötél karakterisztikáit. A magas hőmérséklet csak bizonyos esetekben idézhet elő pozitív változást a kötélben – például előfeszítés vagy hőkezelés során.

 

Súrlódási hő

A súrlódásból származó hő a kötél szálai megolvadását okozhatja, ami ronthatja a kötél teljesítményét. Ez különösen a csörlőknél fordul elő. Erre a célra speciálisan kifejlesztett burkolatokat készítünk, amelyek ellenállnak a keletkező hőnek. Robline® forgalmazója örömmel segít Önnek megtalálni a legmegfelelőbb kötelet az Ön igényeinek.

 

UV sugárzás

Az ultraibolya sugárzás befolyásolhatja a szintetikus szálú kötelek minőségét és élettartamát. Ez különösen a kisebb átmérőjű kötelekre vonatkozik. Ezért fontos a napfénnyel való érintkezést az abszolút minimumra korlátozni.

 

Kopás

Általában kerülni kell minden olyan helyzetet, amikor a kötél érintkezésbe kerül homokkal, szennyeződésekkel és egyéb koptató részecskékkel. Ezek, valamint az éles szélek károsodást okoznak a kötélben, ami akár a kötél belsejében keletkezhet, ezért kívülről láthatatlan, ugyanakkor rontja a kötél szilárdságát. Ezért ügyeljen arra, hogy a kötelek ne fussanak át akármilyen nem mozgó alkatrészen, hacsak nem erre a célra tervezték őket (pl. gyűrűk).

 

Csigák

Általában a csigák használata csökkenti a kötelek szilárdságát és élettartamát. Ez különösen igaz a V profilúakra. Az ilyen csigák használatát teljes mértékben kerülni kell, mivel összenyomják a kötelet és helyi súrlódást okoznak, ami tovább csökkenti a kötél élettartamát. Ahol csigákat használnak, javasoljuk, hogy a kötélátmérő 8-9-szeresének megfelelő kerékátmérőt használjon.

 

Csörlők

A rope that runs across a winch needs a different cover design from a rope that is only used on cleats. This is important to know as the abrasive action of winch drums may quickly cause signs of wear on your rope.

Alapanyagok

Alapanyagok


Polietilén = Dyneema

A DSM, a holland vegyipari vállalat molekuláris alapon változtatja a polietilént, és a szálakat is egy irányba fordítja. Az eredmény a Dyneema®, egy olyan anyag, amely megnövekedett szakítószilárdságot mutat és csökkenti a nyúlást. Ezenkívül a Dyneema® nagyon alacsony fajsúlyú, amely felhajtóerőt, jó kopásállóságot és napfényállóságot biztosít a szálnak. A Dyneema® egyetlen hátránya, hogy a szál terhelés alatt tartós megnyúlást mutat.

Folyadékkristályos polimer (LCP) = Vectran®

A Hoechst Celanese, az egyesült államokbeli székhelyű vállalat folyadékkristályos polimereket (LCP) gyárt Vectran® márkanév alatt, amelyek rendkívül összetett, módosított poliészterláncok. Ez a termék minimális nyúlást, nagy szakítóterhelést, magas hőmérséklet-állóságot, valamint alacsony hajlítási és éles élekkel szembeni érzékenységet biztosít, továbbá Dyneema®-val ellentétben nem nyúlik. Nagy hiányossága azonban az alacsony UV-állóság és az alapanyagok magas ára, ezért elengedhetetlen, hogy a Vectran® magot védőburkolattal vegyék körül, hogy megakadályozzák UV instabilitását. Emiatt ezt a kompromisszummentes high-tech szálat főleg a versenyhajókon használják.


Polibenzoxazol kristály polimer (PBO)

A japán székhelyű Toyobo vállalat polibenzoxazol kristály polimert gyárt PBO néven. A PBO egy csúcstechnológiás szál, amely a legnagyobb szakítóterhelést minimális nyúlással és magas hőmérsékleti ellenállással ötvözi. Egyetlen gyengesége azonban rendkívül alacsony napfényállósága.

Aramid = Kevlar®, Twaron® vagy Technora®

A japán székhelyű Teijin Twaron® és Technora® szálakat, míg az amerikai DuPont Kevlar® szálakat gyárt. Ezen termékek mindegyike kopolimerekből készült para-aramid szál. A vitorlás kötélszegmensben ezt a szálat nagyra értékelik, főként azért, mert nulla nyúlást, legnagyobb szakítóterhelést és rendkívül magas hőmérsékletállóságot mutat. Ez ideálissá teszi kötélkülső szálaként csörlőn való használatra. Stoppereken azonban nem ajánlott használni, mivel ennek a szálnak csak csekély az ellenállása az éles széleken átívelő hajlítással szemben. Egy másik hátránya a napfényre való érzékenysége.

Poliészter (PET vagy PES)

A poliészter számos kémiai és fizikai előnnyel rendelkezik. Viszonylag jó szakítóterheléssel és alacsony nyúlással, sós vízállósággal, valamint jó kopásállósággal rendelkezik száraz és nedves körülmények között is, emellett jó napfényállósággal büszkélkedhet. Tekintettel erre a nagyszámú előnyre, a PES-t gyakran használják vitorláskötél gyártására. A túra szegmensben egyaránt alkalmazzák mag és kötélkülső alapanyagként felhúzóknál, shottoknál és kikötőköteleknél. Nagy sűrűsége és süllyeszthetősége miatt akár horgonykötélként is használható. A high-tech alkalmazásokban gyakran használják kötél burkolatokhoz, hogy UV védelmet biztosítson az érzékenyebb anyagokból készült magoknak.

Poliamid (PA)

A nagy szakító terhelés és nyújtás mellett a poliamidnak van egy különleges tulajdonsága, a kopásállósága, amely nedves körülmények között jobb, mint száraz felhasználásban, mivel ez a szál akár 7% vizet is képes felvenni. Emiatt a PA-ból készült köteleket gyakran használják kikötő- vagy horgonykötélként. Ha azonban túl sokáig érintkezik nedvességgel, az anyag megmerevedhet. Egy másik hátránya a poliészterhez képest viszonylag alacsonyabb UV-állósága. Emiatt a poliamidot egyre inkább felváltja a poliészter.

Polipropilén (PP) = XLF

A PP rendkívül könnyű és egyenletesen lebegő és megfelelő kopásállóságot és hőmérsékletállóságot mutat. A PP-t egyszerű alkalmazásokhoz használják a vitorláskötelek szegmensében. Viszonylag nagy nyújthatósága miatt a polipropilén kedvelt anyaga körkörös kötelek, vontatókötelek és egyszerű kikötőkötelek számára. A csúcstechnológiás kötelekben azonban ritkán található meg.

Kötél típusok

Kötél típusok


3-Strand

A 3 pászmás kötelek úgy készülnek, hogy a szálakat összegyűjtik, így 3 sodrott szálat alkotnak, és ezeket a szálakat kötéllé csavarják. A legtöbb sodrott kötél poliészterből és polipropilénből készül. Ezt a fajta kötelet széles körben használják, különösen azért, mert olcsók. További előnyeik közé tartozik a nagy rugalmasság, a kiváló kopásállóság és a könnyű illesztés. Egyik hátrányuk azonban, hogy ezek a kötelek viszonylag csekély szakítóerőt kínálnak, mivel az egyes szálaik nagy terhelés hatására szétszakadhatnak. Továbbá, ellentétben a fonott kötelekkel, ezeknek a köteleknek nincs egyenletes és kerek formája.

 

Single braid

Az egyszeres fonatok vagy úgynevezett "egyfonatos kötelek" páros számú, körkörös minta szerint fonott szálból állnak, ezek fele az óramutató járásával megegyező, a másik fele az óramutató járásával ellentétes irányban. Ez a fajta kötél valamivel nagyobb szakítóerőt kínál, mint egy csavart kötél, ami egy kicsit drágábbá teszi. A legtöbb esetben ezek a kötelek nagy szilárdságú szálakból, például Dyneema®-ból állnak, így nagyon könnyűek és nagyon könnyen fuxolhatók.

 

Double braid

A dupla fonatok olyan kötelek, amelyek magja egy belső üreges fonat. A mag köré egy külső üreges fonat fonódik, és ez képezi a külsőt. A végeredmény egy kötél a kötélben, amely lehetővé teszi a terhelések egyenletes vagy egyenetlen elosztását a mag és a burkolat között. A külső gyakran azt a célt szolgálja, hogy megvédje az érzékenyebb, de teherbíró magot a környezeti hatásoktól. Ez a fajta kötél általában nagyon rugalmas, erős, kényelmesen kezelhető és könnyen fuxolható. Ügyeljen arra, hogy körültekintően járjon el minden olyan használat során, ahol a burkolat a csörlőn, kötélfogón és egyéb vereteken mozog. Ilyen esetekben a burkolat a maghoz dörzsölődhet, és így kívülről láthatatlan károsodást okozhat.

 

8 Plait

A 8 fonású kötelet a 3 szálú kötelek negatív tulajdonságainak, azaz a csavarodásnak és a keményedésnek a kompenzálására fejlesztették ki. Kiváló ütéselnyelő tulajdonságokkal büszkélkedhet, 40%-os nyúlással és kopásállósággal. Az ilyen típusú kötelek tökéletesen alkalmasak dob nélküli tárolásra, csavarás vagy meghajlás nélkül.

bottom of page